Kukurydza paszowa

 

Ziarno kukurydzy ma najwyższą wartość energetyczną z pośród wszystkich zbóż, a jego strawność szacuje się na ponad 85%. Wysoka wartość energetyczna wynika z dużej zawartości skrobi, znacznej zawartości tłuszczu oraz małej zawartości włókna surowego. W porównaniu z innymi zbożami kukurydza jest uboższa w białko.

Podstawowy składnik ziarna kukurydzy, skrobia, u przeżuwaczy jest wolniej rozkładana w żwaczu, niż skrobia innych zbóż co jeszcze bardziej podnosi wartość i przydatność tego komponentu w żywieniu krów wysoko wydajnych. Jako źródło dodatkowej glukozy (skrobia trawiona w jelicie) kukurydza jest szczególnie cenna i wręcz niezastąpiona w początkowym okresie laktacji. Pomaga zapobiegać ketozie typu 1, chroni wątrobę przed stłuszczeniem i ma korzystny wpływ na wskaźniki płodności.

Sucha masa 89%
Białko ogólne 9,3%
Tłuszcz surowy 4%
Włókno surowe 2,3%
Skrobia 65%
Energia JPM 1,06
Energia MJ NEL 7,6

 


Kup teraz