Ziarno kukurydzy ma najwyższą wartość energetyczną z pośród wszystkich zbóż, a jego strawność szacuje się na ponad 85%. Wysoka wartość energetyczna wynika z dużej zawartości skrobi, znacznej zawartości tłuszczu oraz małej zawartości włókna surowego. W porównaniu z innymi zbożami kukurydza jest uboższa w białko.
Podstawowy składnik ziarna kukurydzy, skrobia, u przeżuwaczy jest wolniej rozkładana w żwaczu, niż skrobia innych zbóż co jeszcze bardziej podnosi wartość i przydatność tego komponentu w żywieniu krów wysoko wydajnych. Jako źródło dodatkowej glukozy (skrobia trawiona w jelicie) kukurydza jest szczególnie cenna i wręcz niezastąpiona w początkowym okresie laktacji. Pomaga zapobiegać ketozie typu 1, chroni wątrobę przed stłuszczeniem i ma korzystny wpływ na wskaźniki płodności.
Sucha masa | 89% |
Białko ogólne | 9,3% |
Tłuszcz surowy | 4% |
Włókno surowe | 2,3% |
Skrobia | 65% |
Energia JPM | 1,06 |
Energia MJ NEL | 7,6 |