Produkt zwany makuchem rzepakowym to wytłoczyny pozostające po wyciśnięciu oleju z nasion rzepaku bez użycia zabiegów chemicznych. Makuch rzepakowy odróżnia od śruty rzepakowej głównie zawartość tłuszczu surowego. Większa zawartość tłuszczu w konsekwencji obniża zawartość białka i podwyższa koncentrację energii. Warto zaznaczyć, że profil kwasów tłuszczowych jest w makuchu bardzo korzystny i stanowi cenne źródło kwasów omega-3 istotnych w perspektywie dobrej płodności.
Przy wprowadzeniu do dawki pokarmowej makuchu z nasion rzepaku zawartość tłuszczu w dawce nie powinna być większa niż około 5-6% w suchej masie. Większy udział tłuszczu uniemożliwia prawidłowe zbilansowanie dawki pokarmowej pod względem energii i białka, a tym samym właściwe pokrycie potrzeb mikroorganizmów żwacza. Praktyka żywieniowa i badania naukowe pokazują, że makuch rzepakowy może być z powodzeniem wykorzystywany w żywieniu młodych cieląt, całkowicie zastępując śrutę sojową.
Sucha masa | 90% |
Białko ogólne | 32% |
Tłuszcz surowy | 7% – 12% |
Włókno surowe | 12% |
Energia JPM | 0.99 |
Energia MJ NEL | 7,19 |