Młóto browarniane

Młóto browarniane jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji piwa. W suchej masie reprezentowane są niemal wszystkie składniki pokarmowe ziarna jęczmienia z wyjątkiem cukrów rozpuszczalnych. W porównaniu z ziarnem, młóto browarniane zawiera dwukrotnie więcej białka ogólnego. Białko ogólne zawarte w młócie, podobnie jak w przypadku DDGS, cechuje się powolnym rozkładem w żwaczu. Ze względu na wyjątkowość białka młóto stosuje się głównie w żywieniu przeżuwaczy.

Jest doskonałym komponentem szczególnie w żywieniu wysoko wydajnych krów i młodzieży hodowlanej. Procentowa ilość białka trawionego w jelicie przewyższa nawet białko śruty sojowej. Ponieważ jest to pasza białkowa powinna być stosowana łącznie z paszami energetycznymi: kiszonka z kukurydzy, śruty zbożowe. W przypadku dawek opartych głównie na kiszonce z kukurydzy i przy słabszych białkowo sianokiszonkach młóto powinno być również uzupełnione paszami białkowymi w większym stopniu trawionymi w żwaczu: śruta poekstrakcyjna rzepakowa, słonecznikowa, mocznik.

Sucha masa 92%
Białko ogólne 24%
Tłuszcz surowy 8%
Włókno surowe 15,5%
Energia JPM 0,82
Energia MJ NEL 5,9

Zawartość składników pokarmowych w kilogramie paszy - młóto browarniane.


Kup teraz