Młóto browarniane jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji piwa. W suchej masie reprezentowane są niemal wszystkie składniki pokarmowe ziarna jęczmienia z wyjątkiem cukrów rozpuszczalnych. W porównaniu z ziarnem, młóto browarniane zawiera dwukrotnie więcej białka ogólnego. Białko ogólne zawarte w młócie, podobnie jak w przypadku DDGS, cechuje się powolnym rozkładem w żwaczu. Ze względu na wyjątkowość białka młóto stosuje się głównie w żywieniu przeżuwaczy.
Jest doskonałym komponentem szczególnie w żywieniu wysoko wydajnych krów i młodzieży hodowlanej. Procentowa ilość białka trawionego w jelicie przewyższa nawet białko śruty sojowej. Ponieważ jest to pasza białkowa powinna być stosowana łącznie z paszami energetycznymi: kiszonka z kukurydzy, śruty zbożowe. W przypadku dawek opartych głównie na kiszonce z kukurydzy i przy słabszych białkowo sianokiszonkach młóto powinno być również uzupełnione paszami białkowymi w większym stopniu trawionymi w żwaczu: śruta poekstrakcyjna rzepakowa, słonecznikowa, mocznik.
Sucha masa | 92% |
Białko ogólne | 24% |
Tłuszcz surowy | 8% |
Włókno surowe | 15,5% |
Energia JPM | 0,82 |
Energia MJ NEL | 5,9 |