Śruta rzepakowa

Śruta rzepakowa jest najpopularniejszą paszą białkową. Stanowi wręcz obowiązkowy komponent wszystkich mieszanek treściwych i koncentratów. Pasze rzepakowe zawierają znaczne ilości cennych aminokwasów siarkowych, dużo fosforu, magnezu i witamin z grupy B. W porównaniu z białkiem sojowym, korzystniejszy skład aminokwasowy ma białko śruty rzepakowej. Zawiera ono wprawdzie nieco mniej lizyny, ale za to udział metioniny i cystyny jest znacząco wyższy. Dodatkowo, śruta rzepakowa zawiera większą ilość choliny, kwasu foliowego, niacyny, natomiast mniej kwasu pantotenowego.

Włączenie śruty poekstrakcyjnej rzepakowej do dawek pokarmowych dla krów w ilości 3 kg/szt. nie wpływa negatywnie na pobranie paszy, wydajność mleka oraz zawartość białka i tłuszczu w mleku. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa może być jedyną paszą białkową w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych nie przekraczających 35 kg dziennej produkcji, jałówek starszych (pow. 10 m-ca) i opasów. Zaleca się ostrożność i mniejszy udział w gotowych mieszankach dla małych cieląt i młodych jałówek.

Sucha masa 89%
Białko ogólne 34%
Tłuszcz surowy 2,2%
Włókno surowe 12%
Energia JPM 0,9
Energia MJ NEL 6,51

Zawartość składników pokarmowych w kilogramie paszy - rzekpak wolny od GMO


Kup teraz