Śruta rzepakowa jest najpopularniejszą paszą białkową. Stanowi wręcz obowiązkowy komponent wszystkich mieszanek treściwych i koncentratów. Pasze rzepakowe zawierają znaczne ilości cennych aminokwasów siarkowych, dużo fosforu, magnezu i witamin z grupy B. W porównaniu z białkiem sojowym, korzystniejszy skład aminokwasowy ma białko śruty rzepakowej. Zawiera ono wprawdzie nieco mniej lizyny, ale za to udział metioniny i cystyny jest znacząco wyższy. Dodatkowo, śruta rzepakowa zawiera większą ilość choliny, kwasu foliowego, niacyny, natomiast mniej kwasu pantotenowego.
Włączenie śruty poekstrakcyjnej rzepakowej do dawek pokarmowych dla krów w ilości 3 kg/szt. nie wpływa negatywnie na pobranie paszy, wydajność mleka oraz zawartość białka i tłuszczu w mleku. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa może być jedyną paszą białkową w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych nie przekraczających 35 kg dziennej produkcji, jałówek starszych (pow. 10 m-ca) i opasów. Zaleca się ostrożność i mniejszy udział w gotowych mieszankach dla małych cieląt i młodych jałówek.
Sucha masa | 89% |
Białko ogólne | 34% |
Tłuszcz surowy | 2,2% |
Włókno surowe | 12% |
Energia JPM | 0,9 |
Energia MJ NEL | 6,51 |