Najmniej popularna ze śrut poekstrakcyjnych chociaż równie cenna jako źródło białka paszowego. Białko śruty słonecznikowej wyróżnia duża zawartość metioniny i stosunkowo niska lizyny. Posiada też mniej korzystne wskaźniki rozkładu białka w żwaczu. Śruta słonecznikowa może znacznie różnić się składem w zależności od stopnia obłuszczenia nasion. Śruta z nasion nieobłuszczonych zawiera średnio 28% białka i 26% włókna surowego, gdy śruta z nasion częściowo obłuszczonych 32% białka i 21% włókna surowego.
Różnice te decydują o możliwej ilości zastosowania śruty w dawce. Duża ilość włókna w przypadku nasion nieobłuszczonych w znacznym stopniu obniża wartość energetyczną przez co w przypadku krów wysokomlecznych w początkowym okresie laktacji powinna być limitowana. Niemniej w przypadku krów z mniejszą produkcją mleka może z powodzeniem zastąpić śrutę rzepakową
Sucha masa | 88% |
Białko ogólne | 32% |
Tłuszcz surowy | 2,2% |
Włókno surowe | 22% |
Energia JPM | 0,65 |
Energia MJ NEL | 4,7 |