Śruta sojowa

Śruta sojowa zaliczana jest do najbardziej cennych komponentów pod względem wartości biologicznej białka. Powinna być stosowana do produkcji mieszanek i koncentratów wysokobiałkowych dla zwierząt młodych oraz krów wysokomlecznych. Ze wszystkich śrut poekstrakcyjnych, te uzyskane z nasion soi charakteryzują się największą zawartością lizyny w białku ogólnym, co ma szczególne znaczenie w przypadku dawek opartych na kiszonce z kukurydzy. Jednak zawartość aminokwasów siarkowych w białku sojowym nie jest na optymalnym poziomie. Cechą charakterystyczną i wyróżniającą śrutę sojową spośród innych śrut jest znaczący udział białka jelitowego.

Dodatkowo najwyższa koncentracja energii i białka ogólnego sprawiają, że w początkowym okresie laktacji krowy wysokowydajnej śruta sojowa jako komponent dawki jest trudny do zastąpienia. Często spotykane są doniesienia, że w żywieniu krów mlecznych nie ma ograniczenia ilości śruty w dawce pokarmowej. Jedynym ograniczeniem powinien być bilans białka w dawce.

Sucha masa 89%
Białko ogólne 46%
Tłuszcz surowy 1,5%
Włókno surowe 6%
Energia JPM 1,05
Energia MJ NEL 7,6

Zawartość składników pokarmowych w kilogramie paszy - soja wolna od GMO


Kup teraz